Den Haag in de Tweede Wereldoorlog

Den Haag in de Tweede Wereldoorlog
A Documentary by Bart Grimbergen en Robbert Bleys
Crowdfunding teaser: 
funded project
30
100%
€6.003
donated of €6.000
0
days to go
29
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEEight elderly people who experienced the Second World War as a child from The Hague tell the story of the city of The Hague in this war.

Acht mensen blikken terug op de Tweede Wereldoorlog: de tijd dat zij kind waren in Den Haag. Allemaal hebben zij hun eigen unieke verhaal en kijk op de gebeurtenissen. Tezamen vertellen zij het verhaal van Den Haag dat zo zwaar getroffen werd. Uiteraard komen de grote en aangrijpende gebeurtenissen die zich in Den Haag afspeelde aan de orde zoals de evacuatie van Hagenaars uit de kustgebieden, de Jodenvervolging en het vergissings-bombardement op het Bezuidenhout. Maar er worden ook persoonlijk verhalen verteld. Hoe beleefden de hoofdpersonen als kind al deze gebeurtenissen. Over de angst en spanning die zij voelden bij zichzelf maar ook bij hun ouders. Hoe beleefden zij de intocht van de Duitsers, de Jodenvervolging, het verzet, de hongerwinter en de voedseldroppings? En uiteraard vertellen ze over de bevrijding. De ontlading en feestvreugde maar ook het kaalscheren van de ‘moffenmeiden’. Allemaal gebeurtenissen met een enorme impact die zij de rest van hun leven hebben meegedragen.

Samen vertellen deze acht mensen dus de bijzondere geschiedenis van Den Haag in de Tweede Wereldoorlog. De gesprekken worden afgewisseld met zelden vertoonde archiefbeelden en foto's van Den Haag uit die periode en beelden van Den Haag nu. Als het financieel mogelijk is willen we een klein deel van de zwart-witbeelden laten inkleuren omdat de kijker dan nog beter voelt dat deze oorlog niet zo heel lang geleden was. We zien ook de plekken in Den Haag waar gebeurtenissen uit die tijd zich hebben afgespeeld.

De mensen die de oorlog nog bewust hebben meegemaakt zijn op hoge leeftijd dus het is de laatste kans om deze mensen hun verhaal nog te laten vertellen. Verhalen die duidelijk maken dat wij de vrijheid die wij nu hebben moeten koesteren en verdedigen.

Quote that inspired the maker

"This war has been terrible for everyone in a different way.""Deze oorlog is voor iedereen op een andere manier verschrikkelijk geweest."
Yvonne Keuls is 13 jaar oud in 1945. Zij woonde tijdens de oorlog in Den Haag.