De schilder, de dood en de muze

De schilder, de dood en de muze
A Documentary by John Albert Jansen
Crowdfunding teaser: 
funded project
03
100%
€10.000
donated of €10.000
0
days to go
35
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINERoger Raveel, de belangrijkste Vlaamse schilder van de 20ste eeuw, wordt gevolgd in zijn 90ste jaar. Zijn vrouw is overleden en hij opnieuw verliefd.

DONEER EN MAAK NU KANS OP EEN ECHTE RAVEEL

Iedere donateur – met welk bedrag dan ook – maakt de komende week kans op die ene, unieke ets van Roger Raveel: Het essentiële.

De actie loopt van woensdag 4 april tot en met woensdag 11 april 24.00 uur, inclusief het Paasweekend.

Donderdag 12 april wordt de winnaar bekend gemaakt via de Facebookpagina van CineCrowd en de Facebookpagina van Oogland. Cinecrowd.

De kunstenaar

De kunstenaar Roger Raveel heeft vijftien etsen ter beschikking gesteld voor grotere donateurs.

Mijn schilderijen waren overal en werden één groot schilderij. Ze spiegelden de wereld. Mijn wereld. De kijkers namen mijn wereld in hun hoofd mee. Zo gaf ik het grote schilderij van het dorp en de rivier en de hemel aan mijn dorp terug. En de hemel waste zich in de rivier.

(uit: De schilder, de duif en de dingen)

Roger Raveel is zonder enige twijfel een van de meest fascinerende Belgische kunstenaars uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Als leeftijdgenoot van collega’s die deel uitmaakten van de CoBrA-beweging heeft Raveel (1921) een grote rol gespeeld in de vernieuwing van de kunst in zijn land. Zijn werk is experimenteel en avontuurlijk, net als dat van CoBrA, maar het staat daar verder geheel los van: de artistieke uitgangspunten zijn wezenlijk anders. Terwijl CoBrA zocht naar de oerbron van het scheppen en zich liet inspireren door kindertekeningen, volkskunst, de kunst van geesteszieken en “primitieven”, wordt de verbeeldingskracht van Raveel gevoed door zijn directe omgeving: zijn tuin, zijn dorp, zijn familie, zijn huisdier. CoBrA-kunstenaars, waaronder ook zijn vriend Hugo Claus die zijn eerste bewonderaar en recensent was, waren internationaal georiënteerd en werden aangetrokken door het kunstleven in Parijs. Raveel daarentegen bleef zijn leven lang wonen en werken in zijn geboortedorp Machelen-aan-de-Leije in Vlaanderen.

De film

Ik tekende en schilderde nog meer dan tevoren. Mijn dorp was er dik tevreden mee, met de tekeningen en de schilderingen. Het knikte en tokte als een uitgelaten kip. En in haar ogen glom trots. “Roger Raveel is er eentje van ons allemaal”, straalde het. “Hij is een artiest.” Toen wist ik wat een artiest was. Een artiest maakt droge ogen nat en natte ogen droog.

(uit: De schilder, de duif en de dingen)

Machelen-aan-de-Leije is een stil dorp op het Vlaamse land. Naast de middeleeuwse kerk en begraafplaats staat een postmodernistisch wit gebouw: het Roger Raveel museum. Weinig kunstenaars kunnen er op bogen dat ze bij leven al een eigen museum hebben, maar zelden ook is de ambiance zo niet-pretentieus.

Voor de film Wreed geluk. Claus, Vlaanderen & De Liefde hebben we al uitgebreid gesproken met Roger Raveel. Natuurlijk over de verhouding tot zijn vriend Hugo Claus, maar ook zijn eigen werk en opvattingen kwamen ruimschoots ter sprake. In het besef van zijn broze gesteldheid zijn we daarna nog regelmatig terug geweest om zijn complete levensverhaal vast te leggen. De film “De schilder, de dood & de muze” portretteert Roger Raveel, de belangrijkste Vlaamse schilder van de tweede helft van de vorige eeuw, in zijn negentigste levensjaar. Zijn vrouw, die een halve eeuw lang zijn Muze was, is anderhalf jaar geleden overleden. Na een periode van stilte, is er nu een laatste flikkering. De oude meester is verliefd geworden en laat zich nog één keer inspireren. Tegelijkertijd blikt hij terug op zijn leven en werk. We volgen hem in dagelijkse scènes, die het patina hebben van vergankelijkheid en afscheid nemen maar tegelijkertijd ook een ongebreidelde levenslust laten zien. In zijn atelier waar hij een nieuw doek heeft opgezet, een bezoek aan de beeldhouwer die werkt aan een buste van de meester, een masterclass die hij geeft in Oostende, tochtjes met zijn nieuwe geliefde door de omgeving van Machelen.

Deze scènes contrasteren we met de stem van de jonge Raveel zoals opgetekend door Paul de Moor in zijn boek “De schilder, de duif en de dingen”. Daarin neemt de schrijver de lezer mee naar “de verschrikkelijk mooie wereld” van Roger Raveel. Het atelier, zijn museum, de rivier de Leije en de omgeving van Machelen-aan-de- Leije tot aan het nabijgelegen kasteel van Beervelde en Oostende, de stad van Ensor waar hij zich mee verwant voelt. Het zijn bijzondere opnames geworden, soms verstild en soms ook hilarisch, van een kunstenaar die nog één keer zijn leven en werk aan zich voorbij laat trekken en vertelt over zijn drijfveren en inspiratiebronnen. Dichter bij Raveel kun je nauwelijks komen en de film wordt daarmee gaandeweg een uniek document en een fraai staaltje Vlaams cultureel erfgoed.

De makers

John Albert Jansen(1954) is directeur, regisseur en producent van Oogland Filmproducties. Hij is vanaf het midden van de jaren tachtig als journalist, programmamaker en eindredacteur op veel terreinen actief geweest.

Na een verblijf van drie jaar in Berlijn begon hij als schrijvend journalist voor onder meer Het Parool, de Volkskrant en Vrij Nederland. Daarnaast heeft hij voor NPS, Humanistische Omroep, IKON en met name VPRO veel radioprogramma’s gemaakt, en hij heeft voor deze omroepen ook enkele jaren als presentator en eindredacteur gewerkt.

De afgelopen vijftien jaar heeft hij zich toegelegd op het maken van films en tv-documentaires, die zich vooral begeven op het snijvlak van kunst en maatschappij. Hij studeerde Nederlands en Literatuurwetenschappen aan de Universiteiten van Amsterdam en Berlijn.

Planning film

We hebben inmiddels een belangrijk deel van de scènes gedraaid, die het hart van de film vormen. We willen nog een aantal dagen terug om Raveel en zijn werk in te bedden in zijn omgeving. Machelen a/d Leie, het West-vlaamse landschap en Oostende. Het opgenomen materiaal is bijzonder en vraagt een aandachtige montage en postproductie. Voor die laatste draaidagen, de montage en postproductie vragen wij uw bijdrage

Wij hopen de film dan komend voorjaar te kunnen afronden. De Nederlandse première kan dan plaatsvinden op het Nederlands Filmfestival te Utrecht en de Vlaamse première op het Gents Filmfestival, dan wel in een passende ambiance in Oostende waarvoor de donateurs een speciale uitnodiging zullen ontvangen.

Rewards

50 euro

U wordt persoonlijk op de hoogte gehouden, u ontvangt een luxe dvd en een uitnodiging voor de premiere

100 euro

U wordt persoonlijk op de hoogte gehouden, u ontvangt een luxe dvd, twee uitnodigingen voor de premiere en u krijgt een vermelding op de aftiteling van de film.

500 euro

Al het voorafgaande en vermelding als speciale sponsor (eventueel met logo van het bedrijf) op aftiteling van de film.

1000 euro

Al het voorgaande en vermelding als cofinancier op de aftiteling en alle andere marketing uitingen, zoals dvd en poster en een bezoek aan het Raveel Museum te Machelen (BelgiÎ).

2000 euro

Al het voorafgaande en een bijzondere ets van Roger Raveel. Van een niet eerder gebruikte etsplaat zal een beperkte oplage van vijftien exemplaren worden gemaakt, die speciaal door de meester zelf wordt getekend en ingekleurd.

Voor de hoogste donateur

wordt naast het verkrijgen van de ets de mogelijkheid geboden het atelier te Machelen a/d Leije te bezoeken en een ontmoeting met Roger Raveel zelf te hebben.

P.S:

CineCrowd is een zogenaamde ANBI stichting, dat betekent dat donaties (zonder wederprestatie) belasting aftrekbaar zijn. Binnenkort (start 2012) is de zogenaamde geefwet voor culturele instellingen van kracht. Dit betekent dat het bedrag dat belasting aftrekbaar is vermenigvuldigd wordt met 1,25, voor bedrijven 1,5. Dit betekent dat het zeer aantrekkelijk is om te geven als particulier.

Quote that inspired the maker

En in haar ogen glom trots. “Roger Raveel is er eentje van ons allemaal”, straalde het. “Hij is een artiest.” Toen wist ik wat een artiest was. Een artiest maakt droge ogen nat en natte ogen droog.
"De schilder, de duif en de dingen"