De film komt er aan: WILD GERAAS

Project Reference: 

Kleine dorpen in isolement, soms verscholen in een diepe bergkom. Gehuchten aan de verste kust van een eiland. Verspreid over heel Europa, van Wales tot diep in de Balkan. Extatische rituelen aan de rand van een gletsjer, onbegrepen door de rest van de wereld dreigen ze te verdwijnen. 

Ze tonen aan dat het Sinterklaasfeest vele duizenden jaren oud is. En van onschatbare culturele waarde. 

Twee onafhankelijke documentairemakers: onderzoeker Arnold-Jan Scheer en zijn goede vriend Roy Dames als Full HD cameraman, bleven niet achter hun bureau zitten, gingen op pad en uit honderden uren materiaal ontstond de film van hun leven: WILD GERAAS. Ze zagen riten waar maar weinig mensen toegang toe hebben, of weet van. Soms is Sinterklaas er de aanvoerder van een bloedige strijd, of dreigt hij kinderen te ontvoeren. Steeds zijn er roetzwarte begeleiders met bellengordels om, in schaapshuiden. Of als Moren of Roomse duivels gekleed, sinds meer dan duizend jaar. Het toont aan dat deze tradities niet door de Nederlandse cultuur kunnen zijn beïnvloed. 

Roetzwart gemaakte mannen gaan in elk Europees land rond, tot over de Alpen, Iran, China en een Japans eiland. Sinds prehistorische tijden brengen ze jaarlijks geluk en vruchtbaarheid, ook in het Nederland van vandaag. Ze vertellen ons wie we zijn en waar we vandaan komen.

Nederland speelde een cruciale rol in de verspreiding van Sint Nicolaas over de wereld.

De crowdfund actie voor de documentaire met als werktitel ZwartGemaakt was opgezet door het productiebedrijf Get Across. In goed overleg is besloten de samenwerking te beëindigen. De makers hebben alle productionele taken overgenomen. De film wordt volgende maand aan de donateurs verzonden en komt op DVD uit onder de titel WILD GERAAS.

De omroepen hebben tot nu toe uitzending steeds geweigerd.

info@wildgeraasdefilm.nl

Don't e-mail the supporters: