Barbara

Barbara
A Short film by Mark Handels
Crowdfunding teaser: 
funded project
80
100%
€5.030
donated of €5.000
0
days to go
30
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEBarbara is een Limburgs drama dat zich afspeelt in de Oostelijke mijnstreek. Hard werk en trots ondergronds, angst en geluk bovengronds.

HET GEVOEL VAN VERVLOGEN TIJDEN

'Barbara' is een korte film over het gevoel van de Oostelijke Mijnstreek in 1959. We volgen het geluk dat als velen naar Zuid Limburg trekt voor werk en voorspoed. Maar werken in de mijn gaat niet over rozen, en hoe graag we de mannen ondergronds met trots de kolen boven de grond zien halen, hun gevecht met de natuur is constant. Bovengronds spreekt dit onbespreekbare gevoel in stilte bij de gezinnen die achter bleven. In een setting van koempelmentatiteit in het Limburg van de jaren 50 neemt Barbara je mee naar vervlogen tijden.

De TIJD IS RIJP VOOR EEN MIJNFILM

Ik heb het gevoel dat de tijd rijp is voor Barbara. Na het jaar van de mijnen, een themajaar waarin de sluiting van de mijnen werd herdacht, werd ik doordrongen van het feit dat er zo weinig te zien is. Behalve dan enkele docu's van DSM over het poekelen, boeteren en nootjes. Net zoals er bijna geen gebouw meer te vinden is. Zo zit ik nu in een generatie die het allemaal niet heeft meegemaakt of begrijpt. Ik heb vragen, die ik graag wil beantwoorden.

Mijn overgrootvader viel een paar meter in een schacht omlaag, eindigde met een zuurstofmasker in een stoel. Ik heb hem nooit gekend, ik heb het hem niet kunnen vragen. Mijn oma, in haar laatste jaar, pinkte nog een traantje weg als ik haar vroeg hoe het was als ze alleen thuis aan het wachten was, tot hij weer thuis kwam.

Er heeft zich hier veel afgespeeld, interessant voor het medium film, een film die nodig is om een verhaal in ere te houden.

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het VSB fonds.

 

Quote that inspired the maker

De tijd is rijp om het gouden tijdperk van de Oostelijke mijnstreek te verfilmen.
Mark Handels