Afmeren

Afmeren
A Short film by Reyndert Guiljam
Crowdfunding teaser: 
funded project
382
104%
€7.805
donated of €7.500
0
days to go
137
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEOver een Rotterdamse zeebonk, een Pool en een ouwe boot.

Afmeren gaat over de Poolse Marek, die samen met zijn zus Janina een kleine kruidenierszaak runt. Met de opbrengst ondersteunen ze hun ouders die zijn teruggegaan naar Polen. Een van de vaste klanten in de winkel is Theo. Een zeeman op leeftijd die nog graag een laatste grote reis wil maken met zijn schip. Omdat Theo slecht ter been is besluit Marek hem te helpen het schip klaar te maken voor vertrek. Marek heeft een zwak voor de zonderlinge Theo, maar in het intensieve contact tussen de twee, komt de schaduwzijde van de zeeman steeds meer aan de oppervlakte.

Hoe het begon

In de winter van 2016 stond ik zoals wel vaker op de vrijdagavond een biertje te drinken in de onder Rotterdammers welbekende Tikibar. Daar raakte ik aan de praat met Sami (El Hassani). We hadden allebei net de nieuwste film van Quentin Tarantino gezien. Een paar uur later spraken we nog steeds over onze gedeelde liefde voor het medium film.

In de daaropvolgende zomer begon onze eerste samenwerking en maakten we met een klein team de korte documentaire Polejam voor de gemeente Rotterdam.

Het was een unieke en leerzame ervaring waarin er met minimale middelen en onder hoge tijdsdruk werd gewerkt. Na deze non-fictie productie gingen we op zoek naar de volgende stap. Het maken van een korte fictie film.

Wat is het verhaal

Een van mijn beste vrienden woonde destijds in de Tarwewijk op Zuid. Wanneer ik naar hem toe fietste ging ik altijd eerst langs de supermarkt. Hoewel ik een reguliere supermarkt passeerde fietste ik liever om voor de Poolse winkel. De mensen, de producten en de sociale functie van zo'n zaak in de wijk vond ik erg interessant.

Toen ik er tijdens een van mijn bezoeken een oude zeebonk halve liters in het rekje van zijn rollator zag stoppen besloot ik hier iets mee te gaan doen.

Nadat de synopsis was geschreven kwamen we met een klein team iedere week samen om de karakters, dialogen, cinematografie en de productie te bespreken. Elk detail werd onder de loep genomen en elke meeting ontwikkelde het verhaal zich verder en kwam het meer tot leven. 

Nu is het tijd om de betrokkenheid en het enthousiasme van het vaste team verder uit te breiden en ons verhaal met de wereld te gaan delen.

Wij hebben een duidelijk doel. Dit verhaal van het papier naar het witte doek brengen.

Waar in een documentaire veel van het toeval afhankelijk is, heb je bij een fictiefilm de controle over elk detail. Dit geeft veel extra vrijheid binnen het medium film, maar ook veel verantwoordelijkheid. Het spel van de acteurs, de cameravoering, de locaties en de aankleding ervan, het licht en het geluid. Alles moet op elkaar zijn afgestemd om de kijker mee te nemen in het verhaal. Om dat te realiseren heb je vakmensen en spullen nodig. 

Wat hebben we nog nodig?

Onze voorbereidingen hebben we zeer grondig gedaan. We hebben een script, storyboard, begroting en draaiboek tot op de minuut. Ook hebben we mensen om ons heen verzameld om deze film mee te gaan maken. Hierdoor hebben we al het vertrouwen van Pleinbioscoop Rotterdam gekregen. 

Als we deze film weten te maken krijgt hij tijdens Pleinbioscoop 2018 een vertoning op het grootste bioscoopscherm van Europa.

Door de samenwerking met productiebedrijf Pastrami Film Co. hebben we alle kennis, ervaring en contacten in huis om deze productie tot een succes te maken. Maar zelfs met enorm veel hulp voor weinig is een productie als deze nog steeds niet gratis. We hebben nog 7.500 euro nodig om Afmeren te kunnen gaan maken. 

Wil jij Afmeren volgend jaar tijdens Pleinbioscoop Rotterdam komen bekijken?

Je liefde voor film betuigen? Of gewoon laten zien dat we ook hier in Rotterdam hele mooie films kunnen maken? Steun ons dan hier!
 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het VSB fonds.

Quote that inspired the maker

This project was successfully funded on 11-09-2017

Fund Project