Amy & I

Amy & I
A Short film by Martijn Daamen
Crowdfunding teaser: 
funded project
132
101%
€7.090
donated of €7.000
0
days to go
69
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEEen gezellig restaurant. Een jubilerend liefdeskoppel. Meer downs dan ups de afgelopen jaren. En dan: de psychische bom die barst!

Helaas kunnen we in bovenstaand filmpje en in onderstaande tekst nog niet teveel weggeven over de inhoud van de film, vandaar dat we wellicht hier en daar ietwat cryptisch overkomen ;-) Dit alles heeft te maken met het mysterieuze karakter van de film en de korte speelduur....

HET IDEE

Ik (Bastiaan) zat in het New York Film Academy Café in Amsterdam met DOP Stijn aan een tafeltje. In het raam, waar ik uitzicht had op het Damrak, zag ik de reflectie van de toog aan de andere kant van de caféruimte en de silhouet van de barman. Dit leek mij dé perfecte setting voor een nieuwe korte film, waarin een vrouw, die in haar eentje aan een tafel zit, een gesprek aangaat met de mysterieuze barman. Dit concept, in combinatie met het thema ‘mentale gezondheid’, werkten we samen met onze scenarioschrijver Martijn uit tot een verhaal en zo ontstond AMY & I, een film die zich dus in z’n geheel afspeelt in één ruimte.

Uiteraard was de uitdaging om de film interessant genoeg te maken om hem slechts in één ruimte (en zelfs met zo weinig mogelijk camerastandpunten) te laten plaatsvinden, maar we denken hier zeer goed in geslaagd te zijn. Door zijn spanning valt AMY & I in het genre mysterie met horror-elementen. Het mysterie van het verhaal bekruipt je als kijker langzaam. Het begint met de prima lijkende relatie tussen Amy en haar man John, maar gedurende hun gesprek krijg je het gevoel dat er meer speelt.

MOTIVATIE VAN REGISSEUR BASTIAAN

Films die mij hebben geïnspireerd als filmmaker zijn o.a. PULP FICTION, DRIVE, CLERKS, TALK RADIO en de BEFORE-trilogie van Richard Linklater. Sinds kort kan ik JOKER daar ook aan toevoegen, een cinematografisch gezien prachtige film, waarbij mentale gesteldheid een grote rol speelt. Voor mij zijn dit slechts enkele voorbeelden van de vele films die ik goed vind en waarvan ik elementen wil gebruiken in mijn films. Het kijken van films is voor mij echt een leerschool. Zo heb ik kunnen bestuderen wat goede dialoog is en hoe je deze goed kunt overbrengen en hoe bij onder andere DRIVE de gekozen stijl en sound de film maakt zoals hij is. Ik wil graag laten zien dat ik als autodidact op deze manier mooie films wil en kan maken, want zoals Tarantino ooit zei: “When people ask me if I went to film school, I tell them 'No, I went to films'.“

WAAROM DEZE FILM?

Net als andere filmmakers maak ik films omdat ik verhalen wil vertellen. Verhalen die mooi, grappig, verdrietig, spannend en inspirerend zijn en dus emotie teweeg brengen. Maar ook verhalen die iets teweeg kunnen brengen. In AMY & I staat mentale gesteldheid centraal. Een belangrijk onderwerp, zeker in deze tijd waarin we nu in zitten. Ik hoop dan ook dat deze meer bewustzijn over psychische aandoeningen creëert en wellicht daar waar nodig leidt tot gesprekken en discussies.

Ook een belangrijk motivatie is dat ik graag een bijdrage lever aan de opmars van de genre films die in Nederland gemaakt worden. Daarom heb ik de handen in een geslagen met productiehuis Bleck Media. Ze produceerde de korte horror film ‘Lili’ met Lisa Smit en Derek de Lint. Deze genre film heeft o.a. vertoond op het Imagine Film Festival, het grootste genre festival van Azië en op het grootste genre festival in Noord Amerika (Fantasia). Samen met hun en het grootste deel van mijn team die meewerkte aan mijn vorige short On Air willen we een mooie, sterke genre film maken.

SCENARIOSCHRIJVER MARTIJN AAN HET WOORD

Niet lang na de première van onze vorige korte film ON AIR belde regisseur Bastiaan me op. Na een meeting in een café aan de Damrak kreeg hij namelijk een geweldig filmidee en hij wilde bekijken of we daarmee aan de slag zouden kunnen voor een volgende film.
Het idee bestond eigenlijk nog alleen uit een aantal losse elementen, zoals de locatie (een café op de tweede verdieping (of hoger) van een gebouw), de weerspiegeling van het raam en niet teveel personages. Na een aantal voorstellen en veel op en neer mailen, bellen en skypen kwamen we uit bij het uiteindelijke verhaal van Amy & I. Zonder al te veel weg te geven is het een kort verhaal over liefde, haat, keuzes maken. Plus dat dit alles door een onstabiele mentale gezondheid nog hogere pieken en diepere dalen teweeg kan brengen in emotie en daden. 

Ik schreef het scenario al voordat de coronacrisis begon. Nu er steeds meer bezorgde berichten zijn van instanties over de geestelijke gezondheid door deze crisis, is het des te belangrijker dat er films zijn die hier iets over vertellen. Een film zoals de onze.

Ik hoop namens mezelf en de hele cast en crew dat jullie ons gaan helpen om deze spannende, bijzondere en urgente film te kunnen maken.

Steun dit filmproject

Filmmaken kost (helaas) nog altijd geld en we hebben dan ook jullie donaties hard nodig om er alles uit te halen om onze film te kunnen realiseren. Daartegenover hebben we leuke rewards bedacht die je krijgt wanneer je besluit te doneren.
Ook kan je helpen om onze campagne (en jouw donatie ;-)) te delen via social media. 
Wij zijn jullie in ieder geval ontzettend dankbaar!

Volg ons ook op onze social media:

FACEBOOK 

INSTAGRAM

TWITTER

 

Nieuwsgierig naar de vorige film van dit team? Bekijk de korte prijswinnende thriller On Air hier!

Quote that inspired the maker

I wish that people could understand that the brain is the most important organ in your body. Just because you can't see it like you can see a broken bone doesn't mean it's not as detrimental and devastating to a family or an individual.
Demi Lovato
This project was successfully funded on 06-05-2021

Fund Project