Alaraph

Alaraph
A Short film by Guust Mulder
Crowdfunding teaser: 
funded project
485
135%
€16.290
donated of €12.000
0
days to go
148
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEAls het eenmalige paringsseizoen van een oeroude mens aanbreekt, botst zijn romantische aard rampzalig met de hedendaagse always-online tijdsgeest.

 

WAT
Korte fictie film

LENGTE
10 tot 15 minuten

GENRE
Zwarte komedie

WIE
Mijn naam is Guust Mulder, een Tilburgse filmmaker. Afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie en nu drie jaar werkzaam als regisseur / schrijver bij Full Frame in Tilburg.Na een aantal geslaagde, speelfilm-achtige commercials wil ik dolgraag mijn liefde voor speelfilm doorontwikkelen. Daarom heb ik het script geschreven voor mijn korte film "Alaraph"; een zwarte komedie die in eerste instantie bedoeld is om kijkers op het puntje van hun stoel te krijgen. Daarnaast wil ik kijkers aan het denken zetten over de invloed van de wegwerpcultuur op onze gemoedstoestand en relaties. Samen met het team van Full Frame kijk ik er enorm naar uit om deze film te kunnen realiseren.ELEVATOR PITCH

Alaraph gaat over een verstilde, mythische, oersterke man die als bezienswaardigheid te bezoeken is in de dierentuin. Hij ontwaakt en breekt los omdat zijn eenmalige paringsseizoen begint. Terwijl een opsporingsteam achter hem aan zit botst zijn romantische aard rampzalig met de online wegwerp tijdsgeest van nu.MIJN MOTIVATIE

Waar mijn opa een Perzisch tapijt voor de rest van zijn leven kocht, bestellen we tegenwoordig online om de haverklap nieuwe spullen. We leven in een tijd waarin alles snel en makkelijk bereikbaar moet zijn.

Wat ik denk te zien bij mezelf, en bij veel mensen om me heen, is dat er minder concentratie, geduld en minder vertrouwen in gemaakte keuzes is. Er is in mijn achterhoofd altijd wel iets goedkopers, snellers of beters. Omdat het weinig energie kost om de meeste producten, media en diensten te verkrijgen, kunnen we ons minder binden en verliezen we de connectie.

Wat me helemaal intrigeert is dat dit “gebruiksgemak” ook geldt voor sociale contacten. Wanneer we een date willen, swipen we op Tinder of Grinder of Secondlove. Bijna iedereen heeft een imago van zichzelf op Social Media.

Hierdoor vraag ik me af: Worden hierdoor onze vriendschappen en relaties ook vluchtiger en inwisselbaar? Verliezen we ook hierin een gevoel van binding?

Duurzaamheid is tegenwoordig een nastrevenswaardig doel. Maar verliezen we niet het geduld om energie te steken in duurzame banden met onze omgeving? En zo ja, moeten we daar dan geen verandering in brengen? In mijn korte film Alaraph wil ik op zwart-komische wijze de kijkers bewust maken van deze vragen.

DE STIJL

De film moet vervreemdend aanvoelen. Dat zit ten eerste in de onwerkelijke verhaallijn en ten tweede in het feit dat er geen duiding in plaats is.  Het verhaal doet daardoor surrealistisch aan, maar geeft de kijker toch een inkijkje in een overdreven afspiegeling van de hedendaagse maatschappij.

Dit verhaal wordt versterkt door vervreemdende stijlelementen in voice-over, camerawerk en art direction. Om alvast een beeld te geven van de toepassing van deze elementen, is er al een uitgebreid moving storyboard gemaakt inclusief muziek en sound effects. 

Het verhaal gaat om een zeldzaam hoofdpersonage met een “zeldzame” visie op de wereld. Alaraph wordt geportretteerd als een bedreigde diersoort. Belangrijke inspiratiebron in de stijl is daarom de natuurdocumentaire. Dit hoor je in de voice-over die geïnspireerd is op David Attenborough.
En zie je in het camerawerk, we volgen Alaraph vanaf een grote afstand als een Cheetah in de Savanne. Het contrast tussen Alaraph en de wegwerpcultuur wil ik met zoveel mogelijk filmische middelen benadrukken; van camerawerk en belichting tot art direction, muziek en montage.

Sfeer Alaraph:
Sfeer buitenwereld:


Dit project wordt ondersteund door bkkc. 

De motivatie van bkkc bij dit project:
Met de ambitie om van commercials de stap te zetten naar speelfilm, wil Guust Mulder de korte
film Alaraph realiseren. Dit zal hij doen in samenwerking met het Tilburgse bedrijf FullFrame waar
hij momenteel werkt. Het wordt een korte speelfilm die ingaat op de wegwerp tijdsgeest van nu.
bkkc steunt dit project!

Quote that inspired the maker

He has seen empires rise and fall, kings, queens and president come and go, and may have seen the sun rise one and a half million times.
David Attenborough
This project was successfully funded on 27-12-2017

Fund Project